Lectrijnen
De boeken liggen op de originele lectrijnen. In 1564 stonden er alleen lectrijnen aan de zuidkant bij het raam, maar al in 1565 werden er acht ‘pulmten’ bij besteld.
Op de zijkant van de oudste lectrijnen zijn door Wilhelm de Beeldensnyder afbeeldingen aangebracht. De onderwerpen lopen van werelds (bloemen en personen) aan de westkant tot heilig (de goddelijke drie-eenheid) aan de oostkant.
Bij het ketenen van de boeken zijn smeedijzeren slotbeslagen gedeeltelijk over de afbeeldingen geplaatst.
Bij de latere lectrijnen heeft men geen afbeeldingen meer laten aanbrengen.
Verplaatste ingang
Oorspronkelijk betrad met de Librije via een deur in de Walburgiskerk waar nu het grafmonument van Everhard van Heeckeren en zijn vrouw staat. Het eerste wat men bij binnenkomst zag was het beeld van Christus Salvator Mundi met zegenende rechterhand en een wereldbol met kruis in de linkerhand met de tekst ’Ego sum via veritas et vita’ (Ik ben de weg, de waarheid en het leven, (Johannes 16:6) Een herinnering dat kennis bedoeld was om het juiste leven te leiden?
In 1706 werd bij de bouw van het grafmonument een nieuwe deur op de huidige plaats aangebracht.
Pilaren
De vier pilaren in de Librije zijn gehakt en beschilderd door meester Wilhelm de Beeldensnyder. Op elke pilaar staan acht afbeeldingen, vier op de hoeken en nog vier daarboven (zogenaamde kraagstenen).
Vanaf de ingang zien we (van west naar oost): de Walburgapilaar; de Barbarapilaar; de Christuspilaar; de Petrus en Pauluspilaar.
Door de vaste attributen is duidelijk welke heilige is afgebeeld. Bij elke pilaar wordt aangegeven welke heilige het is en welke de attributen zijn.
Walburgapilaar
Walburga is herkenbaar aan staf, kroon en boek. Verder zijn de evangelisten Lucas en Mattheus en Onze Lieve Vrouw met kind te zien.
Barbarapilaar
De heilige Barbara is herkenbaar aan toren, zwaard en baard en gaat, zoals meestal, vergezeld van de heilige Catharina met boek, rad en zwaard. Verder zijn de evangelisten Marcus en Johannes afgebeeld.
Christuspilaar
De Christus Salvator Mundi is met zegenende rechterhand en een wereldbol met kruis in de linkerhand weergegeven et de tekst: Ego sum via veritas et vita (Ik ben de weg, de waarheid en het leven (Johannes 16:6).